עמותות בארץ מתנהלות במידה רבה הודות לתרומות מגופים פילנתרופיים או תרומות פרטיות, גם עמותות אשר מצליחות ליצר הכנסות עצמיות כחלק מן התקציב שלהן. למעשה, לרוב תרומות לעמותות הינן קריטיות להמשך קיומן.
ניתן לחלק תקציבי עמותות לשני חלקים עיקריים בהתאם לסוג הפעילות שהם באים לשרת:
- פעילות שוטפת – חלק זה בתקציב מאפשר את ההתנהלות השוטפת היומיומית של העמותה, והוא מיועד להוצאות כגון השכרת השטח המשרדי, משכורות העובדים בעמותה, רכישת ציוד וכו'.
- קידום ופיתוח פרויקטים חדשים – חלק זה בתקציב מאפשר הוצאה אל הפועל של פרויקטים בהתאם למטרות העמותה. לדוגמא, עמותה אשר עוסקת בעזרה לנזקקים תשתמש בחלק זה של התקציב פיתוח מערך חלוקת מזון, ביגוד או ציוד אחר לנזקקים, רכישת מזון וכו'.
עמותות יכולות לבקש תרומות כספיות עבור פעילותן השוטפת או עבור פרויקטים מסוימים, אך חשוב להבין כי האופן בו הגופים או האנשים אליו הופנו הבקשות יבחנו אותן באופן שונה, ובהתאם לכך יש לשים את הדגש בעת עריכתן.
במידה והוגשה בקשה לתרומה אשר מיועדת לתמוך בפעילותה השוטפת של העמותה, התורמים הפוטנציאליים ישימו את מירב הדגש על בחינת המצב הכלכלי הנוכחי של העמותה והתנהלותה הפיננסית עד כה. במידה והם יקבלו את הרושם כי העמותה נתונה בקשיים משמעותיים עקב התנהלות בעייתית של הנהלתה, יש להניח כי הם לא יטו לתרום כספים, שכן יסברו שאלו לא יועילו בכל מקרה, ולא יתמכו בעמותה ובקידום מטרותיה. חשוב להבין כי קרנות פילנתרופיות, ולא רק גופים עסקיים, רואות בהתנהלות אסטרטגית נכונה ומקצועית של עמותות תנאי הכרחי למענה לבקשות לתרומות כספיות.
כאשר תורמים פוטנציאליים בוחנים בקשות לתרומות עבור פרויקטים ספציפיים, ללא ספק יבקשו לעיין בחומרים לגבי העמותה והתנהלותה עד כה, ואם יתרשמו כי העמותה אינה מנוהלת באופן מקצועי הם לא ירצו לתרום מכספם. עם זאת, לרוב התורמים יצאו מנקודת הנחה שעמותה המבקשת לקדם פרויקטים חדשים אינה בסכנה קיומית. לכן, השיקול המשמעותי ביותר מבחינתם יהיה מידת הזדהותם עם מטרות העמותה ורצונם לקחת חלק בהגשמתן.
ללא ספק, קרנות פילנתרופיות, חברות עסקיות או תורמים פרטיים גדולים מבינים כי לא פעם תרומותיהם משמשות בחלקן לקידום פרויקטים חדשים של העמותה וכן במידה מסוימת לפעילות השוטפת של העמותה. עם זאת, במידה והם מקבלים את הרושם כי העמותה תפעל למיקסום השימוש בכספי התרומות למען קידום מטרותיה החברתיות, יגדל הסיכוי כי יענו בחיוב לבקשות לתרומות, ויתרמו סכומים גדולים יותר. עדכון התורמים לגבי השימוש בכספי התרומות יתרום לחיזוק רושם זה ואמינות העמותה ויגדיל את הסיכוי לתרומות חוזרות מצידם ומצד גופים ואנשים נוספים הפועלים באותם מעגלים.
|