בניית תרבות ארגונית בעמותה / חני סודרי

 

תרבות ארגונית הינה מונח מוכר יותר מן העולם העסקי, אך היא אלמנט חשוב ובסיסי גם עבור עמותות. תרבות העמותה תעזור להגדיר ולמתג אותה ובהמשך לכך להכתיב את האנשים שייקחו חלק בפעילותה, העובדים והמתנדבים, שותפים וכן תורמים.

מהי תרבות ארגונית?

לכל ארגון, בין אם מדובר על עמותה, גוף ממשלתי או עסקי, יש תרבות ארגונית. בעוד יש ארגונים אשר הנהלתם היא שמגדירה ובונה את התרבות, באחרים היא פשוט מתפתחת לבד. בניגוד למבנה ארגוני של עמותה הכולל אספה כללית, ועד מנהל, ועדת ביקורת, עובדים ומתנדבים, או היבטים הנוגעים לניהול הפיננסי, דו"חות ותקציבים, אותם ניתן לתאר ולפרט באופן ברור, תרבות ארגונית הינה אלמנט מופשט יותר.

התרבות הארגונית מכתיבה במידה רבה את היעדים של העמותה, משפיעה על ההחלטות השונות הנוגעות לניהולה השוטף כמו גם לפרויקטים הספציפיים אותם היא מבקשת להוציא אל הפועל. תרבות ארגונית מתייחסת לדוגמה יחס בין הדרגים השונים בעמותה ומידת העצמאות ממנו נהנה כל אלמנט, כמו גם גישת העמותה לחדשנות ולקיחת סיכונים. תרבות ארגונית מעניקה לעמותה זהות ומגבשת את העובדים והמתנדבים הודות לתחושת הזדהות ומחויבות לערכים המשותפים.

השפעת התרבות הארגונית על פעילות העמותות

הנהלת עמותות צריכה לשאוף להגדיר את תרבות הארגון באופן אקטיבי. הגדרת ערכים ומערכת אמונות תכתיב כיצד אנשים יתנהלו בארגון, הרמה בה עובדיה, המתנדבים ושותפיה לדרך יהיו מחויבים לעמותה ולמטרותיה. הבנת התרבות הארגונית של העמותה תעזור לייעל את פעילותה ולהשיג את המטרות שהיא הציבה. בנוסף, עבור מי שאינו נמנה עם חברי העמותה, העובדים והמתנדבים, התרבות הארגונית תסייע לו להבין את העמותה, מהותה, מטרותיה ואופן התנהלותה. הדבר יכול לבוא לביטוי לדוגמה בפירות שיניבו תהליכי פיתוח משאבים לעמותה.

בכדי לבנות תרבות ארגונית בעמותה יש להגדיר תחילה את ערכי הליבה של העמותה שתוכלו לעמוד מאחוריהם ולהתנהל על פיהם. חשוב ביותר שהעומדים בראש העמותה יאמינו בערכים אלו במודל הארגוני שמתוכנן. כמו כן יש להקצות אחראי בארגון אשר יתווה את התרבות הארגונית, יגבש את צוות העובדים והמתנדבים בעמותה ויוודא שכולם פועלים בהתאם לקווים שהונחו.

חשוב לגרום לעובדים ולמתנדבים להרגיש בנוח לבטא הצעות לשיפור, ואף ליזום צעדים מסוג זה. היות והם אבני הבניה של התרבות הארגונית, יש לעודד פידבק ותקשורת פתוחה. הוצאה לפועל של פרויקטים, גיוס משאבים, כמו גם ההתנהלות השוטפת של העמותה, כל אלו יהיו יעילים יותר כאשר קיימת תרבות ארגונית בה כל הדרגים השונים בארגון פועלים יחד למען המטרה המשותפת באווירה פתוחה וחיובית אשר מעודדת שיתוף פעולה ויצירתיות. עובדים ומתנדבים אשר יחושו שעבודתם חשובה ואכן יוצרת שינוי יהיו מחויבים יותר לעמותה ולהגשמת חזונה. הדבר נכון גם בהקשר של תורמים פוטנציאליים וקיימים. תורמים יטו להעניק מענקים לעמותות אשר ירגישו שאכן יביאו לשינוי חיובי, יעריכו את התרומה ויראו בתורם שותף בעל ערך מעבר לתרומה כספית חד-פעמית.

יש להעביר את המסר הנוגע לערכי העמותה ותרבותה הן פנימה, בתוך העמותה והן החוצה, בפגישות פנימיות, באירועי גיוס כספים, באתר האינטרנט של העמותה, בחומרי פרסום ויח"צ, בפניות אישיות ובמכתבי בקשת תרומות ומענקים אשר מופנים לגופים שונות דוגמת קרנות פילנתרופיות, ארגונים ממשלתיים וכו'.

הנהלת העמותה צריכה לשאוף כמובן לשגשוגה ולהתפתחותה עם הזמן. תרבות ארגונית אשר מותווית באופן אקטיבי תעזור לעמותה לשמור על הקווים המנחים שלה גם עם גדילת הארגון, לשמור על צביון העמותה ועל שותפיה לדרך, ובכלל זאת תורמים קיימים.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן